"La anul, la Ierusalim, o carte", vol. I, de Angela Furtună

Publié le par ANGELA FURTUNA

La sfârşitul lunii ianuarie 2010, a apărut, în editarea Bibliotecii Bucovinei "I.G.Sbiera", vol. I din lucrarea "La anul, la Ierusalim, o carte". Coperta este semnată de maestrul Devis Grebu. Scrisă alert şi incitant, cartea reuneşte meditaţii, dileme, analiz
e, dialoguri, conferinţe şi reflecţii pe marginea dialoguluui dintre iudaism şi românism.


COPERTA-carte-Angela-Furtuna-de-Devis-Grebu-copie-2.jpg

sigla-copie-1.jpg


14.jpg


Coperta a IV-a conţine un Argument:

"România politică a înregistrat în ultimul secol o suită de eşecuri majore care au generat pierderi de teritorii şi de prestigiu, exoduri masive de populaţii, zădărnicirea acţiunilor democratice, scăderea sau pierderea controlului asupra resurselor materiale, energetice şi umane, precum şi dispariţia la comandă a unor culturi.

 

Una din pierderile remarcabile şi regretabile pentru România au fost evreii.

A existat de sute de ani pe teritoriile carpato-dunărene o Românie Iudaică înfloritoare, expresivă, originală, armonios integrată în multiculturalitatea civilizaţiei româneşti la a cărei dezvoltare şi prosperitate a contribuit din plin.

Prin extrapolare, se poate vorbi astăzi şi de un Israel românesc, deoarece la construirea acestui stat modern miraculos au contribuit şi câteva generaţii de evrei  români; aceştia s-au alăturat celorlalte emigraţii evreieşti ce s-au reunit acum mai bine de şaizeci de ani în Ţara Sfântă sub semnul renaşterii prin limba ebraică şi al transformării valorilor pe care evreii le acumulaseră până la acea vreme sub influenţa altor culturi, cum a fost cea română. A fost, aceasta, calea unică de a învinge antisemitismele de diferite grade ale Europei şi, respectiv, ale României: prin sionism, prin sacrificii indescriptibile şi prin asumarea unor responsabilităţi imense.

 

Puternic legate prin rădăcini culturale şi spirituale străvechi şi comune, culturile română şi iudaică se caută şi se regăsesc astăzi - după învingerea regimurilor totalitare -, pe terenul fertil al libertăţii şi al valorilor democraţiei. Sensuri ale acestor relaţii profunde de comunicare sunt cercetate şi în acest prim volum".

 

Angela Furtună

 

Volumul conţine şi o culegere inedită de lirică de inspiraţie iudaică, sub titlul Elegiile pentru V., ale căror alinieri la dreapta aduc un omagiu scrierii iudaice şi din a cărui simbolistică se degajă o dezvoltare originală a conceptului de tikkun olam.







Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article